Automatizare Carusel Materiale

Client: Contitech Romania

Cerinte

Care sunt cerintele clientului?
Ni s-a cerut implementarea unui sistem de control pentru actionarea caruselului cu 8 role de material.
Pe partea de control, automatul programabil cerut este SIEMENS S7-315 2PN/DP. Panoul operator (HMI) trebuie sa fie Siemens TP277B.
Caruselul este capabil sa roteasca 3200Kg. Acest fapt duce inerent la folosirea unui DRIVE cu element de feedback (encoder).
Partea de actionare trebuie sa cuprinda:
drive pentru rotirea caruselului
drive pentru roluirea/deroluirea unei role de material
Sistemul trebuie sa permita incarcarea caruselului cu role de material.
De pe HMI operatorul alege pozitia dorita / cu materialul dorit. Caruselul se roteste pana ajunge pe pozitia selectata.Daca se alege operatiunea de incarcare, caruselul se roteste pana ajunge pe pozitia de incarcare dorita.
Sistemul de safety trebuie realizat in concordanta cu genul acesta de aplicatie.
Proiectul trebuie sa respecte standardele internationale/nationale si pe cele interne ale CONTINENTAL.
Motivul principal pentru realizarea acestui proiect este cresterea productivitatii prin adaugarea unor 4 pozitii suplimentare fata de caruselul actionat manual folosit anterior.

Implementare

In ce consta proiectul?
Am realizat implementarea sistemului de control in PLC si am realizat o interfata HMI care sa fie cat mai usor de folosit, si cat mai intuitiva (sinoptic cu pozitiile caruselului).
Programul din PLC permite interconectarea prin PROFINET a caruselului cu masina de confectionat situata dupa carusel (posibila implementare viitoare) astfel incat masina de confectionat sa transmita materialul dorit caruselului.
Sistemul de safety pentru prinderea rolelor de material, inchiderea / deschiderea portii(dispozitiv dedicat de la Schmersall) si pentru oprirea de urgenta l-am realizat cu succes.
Actionarea motorului pentru rotirea caruselului se realizeaza cu un drive Control Techniques Unidrive SP de 7.5 kW care are conectat un modul SM-Applications Lite (pentru programul de Motion Control).
Transmiterea pozitiei de la PLC la Drive se face prin comunicatie PROFIBUS.
Din cauza inertiei mari a fost necesara adaugarea unei rezistente de franare(braking resistor) de putere mare in circuitul Drive-ului.

Impresii

“Un proiect mare cu probleme mari care au fost solutionate in final cu succes.” – Programator Automatizari – IAS DESIGN

Rezultat

Caruselul pentru materiale functioneaza in prezent fara probleme. Proiectul pentru carusel a fost folosit ca baza de plecare pentru al doilea carusel de materiale. Rotatia caruselului este de maxim 360 de grade deoarece prin utilizarea controllerului de Motion axa trebuie sa nu fie infinita (pentru precizia de pozitionare care s-a dorit).