Masina de intors “mansete”

Client: Contitech Romania

Cerinte

Am fost solicitati sa furnizam o masina pentru intorsul “mansetelor” automat (mansoane de cauciuc folosite in procesul de vulcanizare). Design-ul acestei masini trebuia sa fie unul diferit de ceea ce exista pana in momentul de fata deoarece acest design trebuia sa permita intoarcerea unei game largi de dimensiuni.
Motivul principal al realizarii acestui proiect consta in cresterea productivitatii si usurarea muncii fizice depuse de catre operatorul din aceasta arie.
Standardul impus legat de sistemul de control este Siemens. Proiectul trebuie sa respecte standardele/normele internationale dar si cele interne ale CONTINENTAL.
Design-ul pentru aceasta masina trebuie sa evita utilizarea sistemelor hidraulice.

Implementare

Conceptul masinii cuprinde trei axe:
doua pentru intoarcerea “mansetei”
una pentru reglarea dimensiunii “mansetei” prin apropierea/ indepartarea celorlalte doua axe
Masina este alcatuita din:
cadru de otel din profile U.
Partea dificila la realizarea acestui cadru a fost sudarea profilelor U pe care stau ghidajele pentru rulmentii liniari sa fie paralele (diferenta reala de 1mm intre partea superioara si partea inferioara)
doua axe pentru intoarcerea mansetei – (surub conducator cu bile)
Acestea sunt actionate cu doua motoare asincrone de 4kW.
Crocodili pentru prinderea mansetei
Axa pentru reglarea dimensiunii
Un motoreductor de 0.37kW actioneaza aceasta axa.
Cutie cu butoane pentru controlul si semnalizarea starii masinii
Tablou electric de actionare si control
In acestaa se regaseste PLC-ul Siemens, convertizoarele de frecventa pentru comanda motoarelor asincrone (Control Techniques – Commander SK).

Senzoristica

Desi din calcule reiesea ca masina va intoarce manseta (forta dezvoltata de suruburile conducatoare era foarte mare) emotiile existau. Acestea au fost spulberate odata cu intoarcerea primei mansete.

Impresii

“Intorcatorul de mansete este un proiect la care mi-a placut foarte mult sa lucrez datorita caracterului unicat pe care il are aceasta masina – si datorita solutiei tehnice implementate. Sunt bucuros sa stiu ca functioneaza cum ne-am dorit si este de un real folos”.

Mircea Mihoc – Manager de proiect IAS DESIGN

Rezultat

Prin colaborarea cu oamenii din departamentul de inginerie de la Contitech, am ajuns sa ducem la bun sfarsit o masina care este unica in lume.Le multumim pentru suportul acordat. Rezultatul a fost peste asteptarile noastre.
[related_post themes=”flat”]